Journalistiikan tutkijat selvittivät hyödyllisimmät apuvälineet asiakirja-aineistojen uutiskäytössä

Hyödyllisiä tekstianalyysityökaluja löytyi neljä, joista uutistyöhön parhaimmin soveltuu The Voyant Tools. Se on maksuton, helppotajuisin ja -käyttöisin sekä nopein käyttää.
– Toimittajat eivät riittävästi hyödynnä uutistyössään saatavilla olevia asiakirjoja, koska niiden läpikäyminen on liian työlästä tai se vie liikaa aikaa. Halusimme selvittää, kuinka tietoteknisesti olisi mahdollista nopeuttaa aineiston analyysiä, projektitutkija Koski kertoo.
Tutkimushankkeessaan tutkijat pyrkivät lähestymään tiedonhankinnan ongelmia toimittajien työn ja erityistarpeiden mukainen. Kosken mukaan toimittajat tyypillisesti keräävät paljon tietoa ja pyrkivät nopeasti poimimaan sieltä uutisen.
– Tavanomaisella toimittajalla ei ole koodaamisen kaltaista erityisosaamista, aikaa eikä ylimääräistä rahaa tiedonhankintaan. Työkalujen pitää siis olla maksuttomia, nopeita käyttää sekä helposti omaksuttavissa, Koski lisää.
Tutkijat kokosivat hankkeen sivuille helppolukuisen arvosteluraportin tekstinalyysityökaluista, oppaan perehdyttämään niiden käyttöön sekä ja videoita The Voyant Toolsin käytön opetteluun. Tekstianalyysityökalujen käytöstä keskustellaan myös kolmessa podcast-jaksossa. Hankkeen verkkosivut löytyvät osoitteesta jyu.fi/koneapu
Alue- ja paikallistoimittajille koulutusta tekstianalyysityökalujen käyttöön
Marraskuun lopussa alkavassa jatkohankkeessa tutkijat pyrkivät parantamaan toimitusten valmiuksia hyödyntää tekstianalyysityökaluja sekä helpottaa asiakirjojen käyttöä uutistyössä.
– Tavoitteenamme on parantaa journalistien henkilökohtaista tiedonhankintaosaamista, toimitusten asiakirjajournalismin mahdollisuuksia, ajankäyttöä sekä taloudellisten resurssien säästöä. Näin pyrimme parantamaan myös tutkivan journalismin edellytyksiä, tutkijatohtori Mykkänen sanoo.
Tutkijat tekevät yhteistyötä maakunta- ja paikallislehtien kanssa samalla selvittäen, miten tekstianalyysityökalun jalkauttaminen toimitustyön arkeen onnistuu. Lisäksi luodaan menetelmiä käsittelemään yleisiä asiakirjatyyppejä, joita esimerkiksi jokaisen kunnan viranomaiset säännönmukaisesti laativat. Myös toimittajien erityistarpeita työkalua kohtaan selvitetään.
Tutkimushankkeiden rahoittajana on toiminut Media-alan tutkimussäätiö.
Raportti on luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9432-7.
Lisätietoja:
Hankkeen verkkosivu: https://www.jyu.fi/koneapu
Tutkijatohtori Markus Mykkänen työskentelee kieli- ja viestintätieteiden laitoksella ja on tutkinut muun muassa organisaatioiden päätöksentekoa, lobbaamista sekä mediaan vaikuttamista. Hän myös opettaa Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa sekä kauppakorkeakoulun koronaviestintää tutkivassa tutkimushankkeessa.
Sähköposti: markus.mykkanen@jyu.fi
Puh: 050 465 7164
Projektitutkija Aleksi Koski työskentelee kieli- ja viestintätieteiden laitoksella ja projektitöiden lisäksi tutkii väitöskirjatutkijana asiakirjajournalismia, erityisesti tiedonhankintaa tietopyynnöillä.
Sähköposti: aleksi.koski@jyu.fi
Puh: 044 033 3897
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Kielitaidon testaamisen tulisi mitata ymmärrettävyyttä, ei äidinkielisyyttä2.5.2025 12:55:04 EEST | Tiedote
MA Sheryl Cooke tutki väitöstutkimuksessaan, miten englannin kielen maailmanlaajuinen käyttö lingua francana haastaa perinteiset tavat testata kielitaitoa. Hänen mukaansa kielitaidon arvioinnissa tulisi painottaa vähemmän äidinkielenään puhuvien normien mukaista ilmaisua ja enemmän viestinnän toimivuutta kansainvälisissä, todellisissa vuorovaikutustilanteissa.
Mikä tekee kodista kodin? Tuore filosofian väitöskirja tutkii kodin merkityksellisyyttä kokemuksena29.4.2025 13:43:17 EEST | Tiedote
Mikä saa kodin tuntumaan kodilta? Miksi taas kaikki asuinpaikat eivät tunnu kodilta? YTM Olli-Pekka Paanasen väitöstutkimus tarkastelee, miten kokemus kodista rakentuu, millainen on kodin ja asumisen välinen suhde ja miten tunnesiteet kotia kohtaan rakentuvat.
Perinnöllinen lihasvoima pienentää riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin29.4.2025 10:26:45 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa havaittiin, että miehillä, joilla oli parempaa lihasvoimaa tukeva geeniperimä, oli matalampi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin. Tämä yhteys oli riippumaton aikuisiän vapaa-ajan fyysisen aktiivisuuden määrästä ja muista elämäntapoihin liittyvistä tekijöistä.
Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote
Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.
Kansainvälinen konferenssi rakentaa tulevaisuudenuskoa ja selviytymiskykyä23.4.2025 11:00:47 EEST | Tiedote
Ympäristökysymysten lisäksi aikamme yhteiskunnat kamppailevat monimutkaisten sosiaalisten haasteiden kanssa. Lapset, nuoret ja heidän perheensä ovat usein ensimmäisiä, joita tämän hetken yhteiskunnalliset haasteet koettelevat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme